NVWA laat export ernstig zieke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toe

HILVERSUM - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat tientallen keren per jaar toe dat ernstig zieke dieren worden geëxporteerd naar slachthuizen in België en Duitsland. Aldus gegevens van Belgische en Duitse instanties, in handen van RTL Nieuws. 

De NVWA geeft toe elk jaar tientallen meldingen uit België en Duitsland te krijgen, maar is niet in staat om de transporten met zieke dieren te voorkomen. In totaal vertrekken elk jaar ongeveer 28.000 transporten met varkens en koeien uit Nederland met als bestemming België en Duitsland. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) neemt maatregelen en breidt het onderzoek uit naar de werkwijze van dierenartsen.
 
In Nederland is het vervoeren van ernstig zieke dieren verboden. Daarom wordt elk transport vanuit Nederland voor export gecontroleerd door een dierenarts van de NVWA. 
 
Toch zegt de Duitse deelstaat Nedersaksen in 2018 25 transporten uit Nederland met daarin 'ernstig kreupele en gewonde' varkens te hebben ontvangen. Ook in België zagen lokale dierenartsen vorig jaar 25 misstanden bij Nederlandse transporten.
 
In een reactie schrijft de NVWA dat elke melding van buitenlandse autoriteiten over zieke en kreupele dieren 'er één te veel is'. De NVWA wijst erop dat sommige zaken ook tijdens het vervoer kunnen zijn ontstaan. Volgens bronnen bij RTL Nieuws zou dit niet zo zijn bij de gemelde gevallen.
 
 
Bron: RTL Nieuws




Laatste nieuws