Europese Rekenkamer: 'Grotere rol bedrijven bij voedselcontroles'
bron: FoodPro Network Belgium
LUXEMBURG - Het bedrijfsleven moet veel nauwer betrokken worden bij het controleren van risicovolle chemische stoffen in voedsel, omdat publieke instanties het werk niet aan kunnen. Dat is het advies van de Europese Rekenkamer in een rapport met de conclusie dat het huidige systeem om consumenten te beschermen te ambitieus is.
Nu worden in laboratoria van nationale autoriteiten geregeld dezelfde controles uitgevoerd als bij voedselproducenten, terwijl naar veel van de achtduizend stoffen die zijn verboden of beperkt toegestaan, helemaal geen onderzoek wordt gedaan.
Zo wordt vaak wel gekeken naar resten van pesticiden en antibiotica, maar nauwelijks naar supplementen, voedingsenzymen en kleur- en smaakstoffen, hoewel Europeanen hier wel bezorgd over zijn. Daarnaast hebben lidstaten moeite te bepalen wat ze moeten doen bij een overtreding.
Te weinig geld en mankracht
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de nationale toezichthouders hebben te weinig geld en mankracht om alles te doen, stellen de controleurs vast na een bezoek aan Nederland, Italië en Slovenië. Nederland is een van de landen waar de samenwerking met de private sector al langer wordt verkend, stelt de rekenkamer.
Rekenkamerlid Janusz Wojciechowski erkent het gevaar van belangenverstrengeling en niet-objectief onderzoek door bedrijven. "Ze moeten worden gecontroleerd en gecertificeerd door de overheid. Maar het is ook in hun belang dat geen normen worden overschreden."
Niveau van voedselveiligheid
Het Europese voedselveiligheidsbeleid biedt ondanks de tekortkomingen een hoog niveau van bescherming en wordt wereldwijd in acht genomen, aldus de controleurs. Het kan volgens hen geloofwaardig blijven als de publieke en private controlesystemen elkaar aanvullen, met duidelijk gescheiden bevoegdheden. De Europese Commissie heeft aangegeven de aanbevelingen over te nemen.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
-
25 apr A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument
-
25 apr EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
-
25 apr Aviko werkt aan frietketen zonder CO2-uitstoot in 2030
-
25 apr Legionella-onderzoek: het belang van risicoanalyse en watermonsters
-
25 apr Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?
-
24 apr PepsiCo verlaagt zoutgehalte in chips van het merk Lay's
-
24 apr Heineken zag bierverkoop eerste kwartaal aantrekken
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan