Colruyt Group ontwikkelt innovatieve en duurzame ‘vertical farm’

10-10 06:07 | bron: FoodPro Network Belgium

HALLE - Colruyt Group test als eerste retailer in België een zelfontwikkelde vertical farm. Colruyt test een zelfontwikkelde installatie voor ‘vertical farming’ of meerlagenteelt in geconditioneerde omstandigheden. Die technologie laat toe om kwalitatieve planten te telen met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Meerlagenteelt kadert voor de retailgroep in een breder streven naar duurzamere producten, verkorte ketens en innovatie. Vanaf het najaar van 2019 wil Colruyt Group starten met de verkoop van de eerste kruiden uit de vertical farm bij winkelformule Bio-Planet. En dat onder het eigen huismerk Boni Selection, dat sterk inzet op een duurzaam assortiment. Aldus Colruyt in een persbericht.

Ambitie: kruiden met zeer kleine ecologische voetafdruk

Consumenten stellen steeds hogere eisen rond verantwoord consumeren. Daar wil Colruyt Group met vertical farming een mogelijk antwoord op bieden. Want die teelttechniek biedt veel potentieel. Voor eenzelfde hoeveelheid plantjes heeft Colruyt Group in zijn testinstallatie 20 keer minder ruimte nodig dan ‘klassieke’ teelt, wat waardevolle landbouw- en natuurgronden uitspaart. Daarnaast liggen de voordelen vooral op ecologisch vlak. “Met onze meerlagenteelt creëren we de perfecte omstandigheden voor een plant”, verduidelijkt Stefan Goethaert, directeur bij Colruyt Group en verantwoordelijk voor productverduurzaming. “Lucht, licht, water en voedingsstoffen worden gecontroleerd toegediend in de ideale hoeveelheden. Zo verbruiken we niet meer energie en grondstoffen dan strikt nodig en kan de plant tegelijk optimaal groeien. Pesticiden worden zo overbodig. De plantjes zijn dus 100 % natuurlijk. Ze zijn bovendien twee keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. En de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden.”

De eerste resultaten na een klein jaar testen bevestigen het verhaal, aldus Stefan Goethaert. “We verbruiken nu al 90 % minder water en 50 % minder nutriënten dan bij klassieke teelt. Alle stoffen die de plant niet opneemt, hergebruiken we. Bovendien werken we enkel met gezuiverd regenwater. Onze ledverlichting is twee keer efficiënter dan de huidige standaard op de markt. En de installatie draait op groene stroom van eigen windturbines en zonnepanelen.” Colruyt Group heeft de ambitie om kruiden met een zeer kleine ecologische voetafdruk te vermarkten. Daarom kijkt het naar de volledige levenscyclus van de planten, van het zaadje tot bij de consument thuis. De retailer werkt dus ook aan een recycleerbare verpakking en lange houdbaarheid, en beperkt de transportkilometers door de vertical farm in de toekomst in een distributiecentrum te integreren.

Lees hier het hele persbericht.

Update: 10-10

Bron: Colruyt
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
11 dec Ahold Delhaize investeert € 433 miljoen euro in VS
11 dec Circa 60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn
11 dec Trends in de Zuid-Koreaanse food retail
11 dec Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?
10 dec Tesco denkt na over verkoop van 2.000 winkels
10 dec ’30-40 procent supermarkten gaat verdwijnen’
10 dec Voedselveiligheid is bij Ter Beke van cruciaal belang
10 dec Voedselveiligheid houdt levensmiddelenfabrikanten alert op de kwaliteit van hun perslucht
09 dec Just Eat ontvangt verhoogd 'vijandig' bod in overnamestrijd met Takeaway
09 dec Walmart laat robots de vloer schrobben (video)
09 dec Belgische wijnproductie groeide naar bijna 2 miljoen liter
09 dec Verzegel je maaltijden met een etiket! (video)
06 dec Marks & Spencer teelt verse kruiden in winkels
06 dec Omzet Campbell's iets gedaald
06 dec Ban op ongezonde snacks aan supermarktkassa’s werkt
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?